söndag 4 december 2011

Tag oss vid handen och lys vår väg!


Ännu en gång har en representant från Människobyn upplyst oss om vad som står att finna om vi bara vågar språnget ut i den vida men ack så farliga och mystiska världen!

Med en rykande kopp julkaffe i handen skulle jag undfägnas en stunds kulturell upplysning om den danska huvudstadspärlan Köpenhamn av en utsänd kulturmissionär från Människobyn, allt snyggt paketerat av den kommersiella Tv-kanalens Morgonsoffa.

Spänt satte jag mig tillrätta och hoppades att få några pärlor om grannlandets huvudstad serverat för mig av den utsända gästreportern (läs: arbetslös kulturarbetare). Döm om min förvåning när den ena hemligheten efter den andra avslöjades för mina ögon! Louisiana! Jag säger bara Louisiana! Tänk att Köpenhamn har ett sådant fint konstmuseum! En kort resa med tåg, norr om staden, finns denna lilla pärla som man bara måste besöka när man är i staden. Kända konstnärer samlade på ett litet pittoreskt ställe! Detta har ju resten av världen inte haft en aaaaning om! Som om detta inte var nog ställdes kosan tillbaka till stadens centrum, eller som det heter i Människobyn – City, och där fick man se ett rafflande socialrealistiskt inslag om den vackra men lite, lite farliga gatstumpen Istedgade. Där fanns det en affär som sålde sexleksaker! Nämen, oj! Man har väl aldrig sett på maken! Tyvärr fick inslaget kortas då det plötsligt uppenbarade sig fyra stycken fotbollssupportrar med hotfull uppsyn.

Nu var förväntningarna om vad som vidare skulle komma att avslöjas om staden så högt uppskruvade att inte ens en motoriserad självgående korvkiosk skulle förvånat mig. Han väl knappt tänka denna tanke fullt ut förrän gästreportern, hysteriskt fnissande, pekade på en slik maskin med en häpet stirrande ägare vid dess roder. Detta var ju, typ, ba för mycket alltså!

Nu nästlade vi oss vidare i detta ymnighetshorn av, mer eller mindre, kulturella pärlor. Strax förevisade den stolta gästreportern affärsgatan Ströget! Kanske Köpenhamns största och mest berömda affärs- och turiststråk!

Som alla sådana här reportage skulle även detta avslutas med ett avslöjande av en personlig kulinarisk pärla. Därför valdes, i staden som gett oss Café Sorgenfris Smörrebröd, Skinboksens Wienerschnitzel, Fläskesteg, Bixemad, En Lille En, en vietnamesisk restaurang! Där valdes den klassiska danska nationalrätten palmhjärta. En råvara som får det danska folket att formligen gå man ur huse, offra sina förstfödda och inte minst försvara med sina liv!

Tyvärr avslutades detta, närmast Wallraff-liknande reportage med detta besök. Synd tycker jag, då det hade varit ytterligt spännande att få ta del av gästreporterns uppfattning om det lilla mikrobryggeriet Carlsberg som bara måste ses, för att inte tala om de närmast helt okända små parkoaserna Tivoli och Bakken.
Synd bara att det är så svårt att ta sig dit. En flygplats hade ju varit på sin plats. Eller, varför inte, en form av broförbindelse mellan Sverige och Danmark där Östersund är som smalast! Men det är väl för otroligt att detta skulle kunna ske, ens i den avlägsnaste av framtider.

Nej inte bara Livgardistfänrikar med hund, utan även Gästreportrar från Människobyn gör bäst i att hålla sig NoFo!

Trevlig 2:a advent
Medelåldersmannen

1 kommentar:

  1. Hur förvånad blir man över kulturreportrar som kommer utanför storstads tullarna i människobyn. En fullständigt okänd och exotisk värld man inte trodde fanns upptäcktes. Förvånande? Nä! /OT

    SvaraRadera