torsdag 30 juli 2009

Världens bästa sjukvård? Nej, vaktsoldater är de allihopa!

Tillhör vi de forna Öststaterna eller är det enbart vissa system som våra kära sjukvårdspolitiker anammat från den ideologin?
För att få tillgång till världens bästa sjukvård måste man först passera diverse vaktsoldater, numera förklädda och titelförändrade till ”sjukvårdsupplysningen”, ”sjuksköterskor”, ”triage-mottagning” och ”distriktssköterskor”, för att inte nämna ”sekreterare”. Inte lurar de mig!

Först en oändlig telefonkö och ett otal antal knapptryckningar för att komma i kontakt med ”sjukvårdsupplysning”. Därefter exakt samma historia efter hänvisning från vaktsoldat nummer ett till vårdcentralens vaktsoldat kallad ”sjuksköterska”. Därefter hyfsat snabb tid till läkare och direkt vidare till själva sjukhuset och röntgen. Snabb röntgen och snabb bedömning, med åtföljande vaktsoldats maktdemonstration genom att skriva ut ett svar från röntgenläkaren. Denna vaktsoldat kallas ”sekreterare”. Därefter instruktioner om att omedelbart förflytta sig till akuten för en konsultation med ortopedläkare.

Väl kommen till akuten (med ett i högsta grad icke-akut-problem) kräver systemet att i ska ställa oss i kö till ytterligare vaktsoldater: ”triage-mottagningen” där en ”distriktssköterska” ska bedöma om, när och hur vi ska komma till läkaren. Nota bene att två läkare redan bedömt skadan (som inte är ur-akut) och hänvisat till ortopedspecialist. Då ska nummerlapp tagas och väntan inträda. NOT!

Jag inser att vi har tio personer i kön innan oss, och med en snitthastighet på 15 minuter per bedömning (åtta minuter med patientkontakt och sju minuter med administration, rökpaus, kaffe och skvaller med kolleger), ger jag upp och tänker att det mest förnuftiga, tids- och kostnadseffektiva är att kontakta ortopedmottagningen och be om en mindre ur-akut tid till ovan nämnda specialist.

Då inleder ett försök att boka tid med en ortoped, vilket inte går enligt vaktsoldaten på mottagningen (”sekreterare”)! Inte utan remiss. Men, anvisningen till ortopedspecialisten jag har, gäller inte mottagningen, endast akuten och jag är hänvisad att slösa med mina skattepengar genom att tvingas söka en akut tid på akutmottagningen. Smart, fyndigt, ekonomiskt och smidigt?

Nåväl, nytt försök några dagar senare på akuten. Då väntar vi i 53 minuter innan första vaktsoldaten ”triage-mottagningens distriktssköterska” tittar på remissen. Tur att vi inte är sjuka och har smärtor… Givetvis blir vi hänvisade till akutens ortoped till en hög kostnad. Visst, där får vi vänta några timmar ytterligare eftersom det kommer in akuta problem som behöver tas om hand och opereras. Inget konstigt, vårt fall är ju inte akut!

Världens bästa sjukvård? Varför sväljer vi allt???

2 kommentarer:

  1. Jag har fått nog och skaffat mig en privat sjukvårdsförsäkring. Droppen var när hunden blev dålig för några veckor sedan och fick magnetkameratid två dagar senare och några bekanta hade då väntat några månader på människosjukhuset på samma sak.

    SvaraRadera
  2. Kanske ska man ta en djurförsäkring istället för en människoförsäkring..? Ingen dum idé, men det kanske inte fungerar i människobyn. Hmmm....

    SvaraRadera